Blog

Saç Yıkama Rutininizde Yaptığınız Hatalar

Saçlarımı ne sıklıkla yıkamalıyım?

Biz kadınlar için mükemmel saç rutinimizi bulmak neredeyse imkansızdır. Saçlarınızı sık sık yıkarsanız kuruma ve hassaslaşma problemleriyle, gereğinden az yıkarsanız aşırı yağlanma ve cansızlık problemleriyle karşılaşırsınız. Orta yolu bulmak oldukça zor olsa da biz, bugünkü yazımızda sizler için bu dengeyi sağlamanıza yardımcı olacak tavsiyelerde bulunduk.

1. Saç Tipiniz Önemlidir

Farklı saç tiplerine göre farklı ürünler üretilmesinin geçerli bir sebebi vardır. Her saç tipi ve dokusunun kendine göre belirli ihtiyaçları vardır ve saç yıkama rutininiz de saç tipinize göre değişir. Kalın telli saçlar yıkanmaya uzun süre ihtiyaç duymayabiliyorken ince telli saçlar pislenme ve yağlanmaya daha yatkındırlar. Kıvırcık saçlar genellikle kurudur ve bu sebeple uzun süre yıkamaya ihtiyaç duymazlar, buna karşılık düz saçlar yıkamaya daha sık ihtiyaç duyar. Sert yapılı saçlar taranmadığı halde uzun süre birbirine dolaşmazken yumuşak yapılı saçlar sık sık taranmaya ihtiyaç duyar.

2. Yaşam Stiliniz ve Aktiviteler

Pek çoğumuzun hesaba katmadığı şey şu: yaşam stilimiz. Biraz sonra okuyacağınız durum size tanıdık geliyor mu? Siz saçlarınızı sabahları yıkar, kurutur ve şekillendirirsiniz. Gün boyunca taze bir görüntüyle gezersiniz. Sonra günlük sporunuzu yapmak için spor salonuna gidersiniz ve aniden saçlarınız yağlanır ve bu yüzden tekrar yıkamak zorunda kalırsınız. Ne yazık ki ne kadar aktifseniz saçlarınızı o kadar sık yıkamanız gerekecek. Bunun sebebi de terin gözeneklerinizi kapaması ve böylece saç derinizi ve kökleriniz daha çabuk pisletmesidir.

3. Peki saçlarımı ne sıklıkla yıkamalıyım?

Genel olarak konuşursak eğer kuru saç tipine sahip olanlar saçlarını haftada en fazla iki kere, yağlı saç tipine sahip olanlar günlük olarak veya günaşırı saçlarını yıkamalıdırlar. Eğer normal bir saç tipine sahipseniz kurulukla ve yağlanmayla uğraşmak zorunda olmadan dilediğiniz zaman saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Saçınızın durumuna göre de değişen ihtiyaçlar vardır. Kalın telli, kıvırcık veya işlem görmüş saçlar ince telli saçlara göre çok daha uzun süre yıkamaya ihtiyaç duymayabilirler. Çünkü saç derinizdeki yağlar bu tip saçlarda aşağı doğru çok daha yavaş hareket ederler.
Saçınızı yıkamamanız, vücudunuzu da yıkamamanızı gerektirmez. Duşa ihtiyaç duyduğunuzda saçlarınızı toplayıp sadece vücudunuzu da yıkayabilirsiniz. Bazen saçınızın kökten uca yıkanmaktansa sadece biraz suya ihtiyacı olabilir. Geleneksel şampuanlama rutininizi bir kenara bırakıp sadece kremleme içeren bir yıkanma tarzını da seçebilirsiniz. Yağlanmayı birazcık kabullenmenizi ve doğal yağlarımızın işlerini yapmasını engellememenizi tavsiye ederiz. ,

4. Esmerler daha çok özen göstermeli

Saçlarınızın tipi ve dokusu ne olursa olsun haftada en fazla iki kere yıkamalısınız. Bunun sebebi koyu renkli saçların çok fazla şampuanlanması sonucu pigmentlerinin bir kısmını kaybetmesi ve solgun bir görüntüye sebep olmasıdır. Ayrıca pigmentleriniz saçların daha az yağlı görünmesini sağlar. Koyu renk saçlar parlaklıklarını daha uzun süreler koruyabilir ancak sık sık şampuanlamak, bu doğal parlaklığa zarar verecektir.

5. Kararsızsanız kuru şampuan kullanın

Sürekli olarak saçlarınızı kaç günde bir yıkadığınızın ya da bakımların hesabını tutmak yorucu olabilir. Peki saçlarınızı temizlemek istiyorsanız ancak çok fazla şampuana da maruz bırakmak istemiyorsanız ne yapmalısınız?

Kuru şampuana yönelebilirsiniz. Kuru şampuan pislik, toz ve fazladan yağı absorbe ederek hızlıca saçınızı günlük kullanıma hazır hale getirmenizi sağlar. Basitçe anlatmak gerekirse kuru şampuan, saçlarınızı su kullanmadan temizleyecek muhteşem bir üründür. Çalışma mekanizması daha çok saç derinizin ürettiği ekstra yağı absorbe etmek, saçınıza temiz koku vermek ve temiz hissettirmektir. Sprey formda kuru şampuanların içeriğinde genellikle yağ emici özellikte maddeler, aerosol propellant, nemlendirici maddeler, solventler ve parfüm vardır.

Kuru şampuan, suyu tamamen bırakmanız için üretilmemiştir. Yıkamalar arası süreyi uzatmak için geliştirilmiştir. Genellikle iki farklı formu vardır; pudra ve aerosol sprey. Sizin seçiminiz hangisi olursa olsun kuru şampuan sadece yıkamalar arası süreyi uzatmanızı sağlamakla kalmayıp, normal şampuanın pratik olmadığı zamanlarda, mesela sabah alarmın ertele butonuna defalarca bastığınız zamanlar, hızlıca bir katman uygulayacağınız kuru şampuanla gününüzü kurtarabilirsiniz.

Size zaman kazandırmakla kalmaz, yoğunluk ve hacim de kazandırır. Kimyasal ürünler kullanmamaya çalışıyorsanız kuru şampuanların daha doğal içerikli olan alternatifleri de vardır. Güzel olan her şey zararlı olmak zorunda değil.

Daha da iyisi, eğer ince ve hafif saçlarınız varsa, kendi ev yapımı kuru şampuanınızı yapabilirsiniz. Kuru şampuan size zaman kazandırır, ekonomik olarak sizi zorlamaz ve en güzeli saçlarınızı gün boyu görünüş ve koku olarak taze tutar. Yıkama sıklığınızı azaltmanıza yardımcı olur ve böylelikle saçınızda boya varsa boyanın hızla akmasını da önlemiş olursunuz. Eğer kurtulmanız gereken bir yağlılık varsa saç diplerinize biraz kuru şampuan uyguladıktan sonra tarakla taramanız yeterli, saçlarınız tazelenecektir.

6. Evrensel Formül

İdeal saç yıkama sıklığınızı tam olarak bulamamanızın sebebi hesaba katmanız gereken çok fazla parametre olmasıdır. Ancak aşağı yukarı herkes için uygun bir yöntem olduğunu size müjdeleriz. Saçlarınızı her 2-3 günde bir yıkarsanız çok büyük ihtimalle bu sizin için yeterli olacaktır. Saçlarınızı ne kadar az yıkarsanız, saçlarınız da kendini az yıkanmaya adapte etmek için eğitir. Saçlarınız yağlarından pek fazla arındırılmadığını fark edince daha az yağ üretmeye başlayacak. Saçlarınızı eğitmek biraz fazla zaman alacak ancak uzun vadede buna kesinlikle değer.

Sonuç olarak saçınızı ne sıklıkla yıkamalısınız? Genel konuşmak gerekirse en fazla iki günde bir. Eğer saçınızla daha uyumlu bir rutin arıyorsanız, saçınızı daha yakından tanımaya çalışmalısınız. Saç yapınız ve saçınıza davranış şekliniz, yaşam tarzınız ve pek çok diğer faktör birleşerek sizin için en uygun rutini işaret edecek.

İşte hepsi bu kadar güzel okuyucularımız! Umarız bugünkü yazımızı faydalı bulmuşsunuzdur. Bir dahaki yazımızda görüşmek üzere!

(0507) 052 95 34 WhatsApp Destek