Blog

Yağlı Saçlarla Başa Çıkmanın 6 Yolu

Yağlı saçlarla başınız dertte mi? (Kelime şakasına dikkat edelim)

Biz sizi anlıyoruz. Güzelce yıkanıp, temizlenip tazelendikten bir sonraki gün başınızda bir küçük patates tanesini kızartabilecek miktarda yağ ile uyanmak sizi inanılmaz derecede rahatsız ediyor.

Yağlı saçlardan çabucak kurtulmak için etkili yöntemler mi arıyorsunuz? Daha fazla aramayın, sizin ilacınız bizde çünkü. Bugünkü blog yazımızda saçlarınızdaki yağdan hemen kurtulmanızı sağlayacak yöntemlerden en iyi olduğunu düşündüklerimizi seçtik.

Neden saçlarım bu kadar fazla yağlanıyor? İlk olarak saç derimizin neden bu yağları üretmeye ihtiyaç duyduğunu bilmeliyiz. Saç derinizin ürettiği sebum denilen bu doğal yağlar saçlarınızın sağlıklı ve güçlü uzaması için hayati önem taşır. Peki tam olarak saç derimizde neler oluyor ve bu yağlar nasıl üretiliyor, sorunumuzu daha iyi anlayabilmek için dersimize kısaca bir çalışalım.

Bu şovun asıl yıldızı yağ bezleridir. Saç derinizdeki yağ bezleri kayganlaştırıcı bir yağ olan sebum üretir. Bu yağ bezleri aslında avuç içleriniz ve ayak tabanınız dışında tüm vücudunuzda kıl köklerine bağlantılı olarak bulunur. Saçlarınızın neden hep yağlı olduğunu mu merak ediyorsunuz? Sizin için iyi sayılan bir haberimiz var: yağ bezleriniz oldukça sağlıklı ve aktif!

Peki kötü haber ne? Aşırı aktif yağ bezleri sizi bitmek bilmeyen bir yağlanma sorunuyla baş başa bırakır. Daha önceden de belirttiğimiz gibi, size yardım etmek için buradayız. Birinci adımla başlayalım.

1. Saç yıkama rutininizi belirleyin

Popüler düşünceye ters olarak, aslında doğal saç yapısı yağlı olan birinin de saçını çok sık yıkamaması gerekir. Bu düşünce size biraz şok edici gelebilir. Çoğu kadın saçlarında biraz bile yağlanma fark edince hemen yıkanma zamanının geldiğini düşünür. Saçınızı her gün veya
günaşırı yıkamak aslında saç derinizin, kaybettiği yağı geri kazanmak için daha fazla yağ üretmesine neden olur. Yağ bezlerinizin dengesini kaybetmesine neden olursunuz.

Saçınızı yeni yıkama rutinine alıştırmanız biraz zaman alabilir ancak zaman geçtikçe sonuçları görmeye başlayacaksınız. Size saçlarınızı hafta içinde en fazla 2-3 defa yıkamanızı öneririz.

Saçlarınızı yıkarken öncelikle gözeneklerinizin açılıp temizlenmesi için sıcak su kullanın ve durulama zamanı geldiğinde suyu soğuğa ayarlayıp saç derinizi ve saçlarınızı durulayın. Soğuk su gözeneklerinizin kapanmasını sağlayacak.

Bir başka tavsiye: saç kremi kullanımınızı minimuma indirin. Eğer saç kremini saçlarınıza bocalamak gibi bir alışkanlığınız varsa, krem kullanımınızı birkaç damlaya kadar indirmenizi ve hatta yağ birikimi azaltmak için birkaç duşta bir az miktarda uygulamanızı tavsiye ederiz. Saç kremini doğru kullanım şekli aslında ürünü saç köklerine asla uygulamamak, kökler dışında kalan ve bu neme asıl ihtiyaç kalan bölgelere yani saç ve saç uçlarına uygulanmalıdır. Saç kökleriniz kendi yağını kendi ürettiği için kreme ihtiyaç duymaz.

2. Kıvırcık saç> Düz saç

Saçlarınızı maşaladığınız zaman fazladan bir veya iki gün yağlanmadan kalabildiğini fark ettiniz mi? Bu bir tesadüf eseri değildir, güzel okuyucularımız.
Eğer saçlarınızı sık sık düzleştiriyorsanız, düzleştiriciyi saç köklerinizden uzak tutmanızı tavsiye ederiz. Çünkü eğer saç köklerinize yakın olan bölgedeki saçları düzleştirirseniz, saç derinizdeki yağlar saç tellerinizle daha çabuk temasa geçer ve yağ kolayca aşağı doğru ilerler.

3. Saçlarınızla oynamayı bırakın

Canım, indir bakayım o elini.

Bilir misiniz neden Avrupalılar bir öpücük bir tokalaşmadan daha temizdir derler? Çünkü bu bir gerçektir. Gün boyunca pek çok şeye dokunuruz ve her ne kadar el temizleme jelleri kullansak da ellerimizde yine de bir miktar yağ ve bakteri kalır ve emin olun bunları saçlarınıza transfer etmek istemezsiniz. Saçlarınızı parmaklarınızın ucunda çevirmek veya sürekli ileri geri atmak gibi bilinçsizce, hiç fark etmeden yaptığınız bu hareketler saçınızda gözlemlediğiniz yağ birikimine sebep olur. Eğer saçlarınıza dokunmadan duramadığınızı fark ettiyseniz yeni duruma alışana kadar saçlarınızı toplamanızı öneririz. Böylece eliniz her saçınıza gittiğinde hatırlayacaksınız.

4. Kuru şampuan ve alternatifleri

Eğer bugüne kadar kuru şampuanı duymadıysanız çok şey kaçırdınız demektir.
Kuru şampuanı popüler yapan özelliği, saçınızdaki yağı emerek yeni yıkanmış bir saç illüzyonu oluşturmasıdır. Yağlı saç yapısına sahipseniz ve her gün saç yıkamanın saçınıza olan zararları hakkında da bilinçliyseniz, yıkamalar arası günlerde yağlı görüntüden sizi kurtaracak ürün kuru şampuandır.

Peki kuru şampuanın bundan başka bir özelliği yok mu? Olmaz olur mu hiç! Saçlarınızı tıpkı bir hacim verici sprey gibi yoğun gösterir, özellikle köklerinize ekstra hacim kazandırır.

Eğer kuru şampuan almak istiyorsanız ancak bu aralar cüzdanınız ağlıyorsa, bebek pudrasını deneyin. Kuru şampuanla aynı görevi görür, sadece saç köklerinize yedirebilmek için iyice masaj yaparak uygulamaya özen gösterin.

5. Saç ürünü kullanımınızı azaltın

Bazen yapacağınız günlük bir topuz için biraz saç spreyine bazen de muhteşem buklelere sahip olmak için saç köpüğüne ihtiyaç duyarsınız ve biz sizi bu konuda çok iyi anlıyoruz. Jöle, köpük, saç kremi gibi ürünler pek çok yağ ve diğer içeriklerle saçlarınızı yağ oluşumuna yatkınlaştırır. Bu ürünlerin kullanımını minimuma indirmeye çalışmanızı ve eğer kullanırsanız gün sonunda saçlarınızı suyla durulamanızı tavsiye ederiz.

6. Beslenme düzeniniz

Yediklerimizin saç yağlanmamıza direkt olarak etki ettiğini bilmek hiçbirimizi şaşırtmaz. Karbonhidratlar ve işlemlerden geçmiş yiyecekler, yağ bezlerimizdeki salgı oranını artırabilir. Bu sebeple yağda kızartılmış yiyeceklerden, şekerden ve rafine edilmiş karbonhidratlardan uzak durarak saçınızdaki sebum üretimini dengede tuttuğunuzdan emin olmanızı tavsiye ederiz.

İşte söylemek istediklerimizin hepsi buydu güzel okuyucularımız. Umarız sunduğumuz bu 6 yöntem probleminizi çözmenizde yardımcı olmuştur size. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle!

(0507) 052 95 34 WhatsApp Destek